(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada o‘smir yoshidagi o‘quvchilarning kommunikativ kompetentligi rivojlanish darajasining pedagogik-psixologik xususiyatlari va o‘ziga xos jihatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘smirlik davriga xos psixologik omillar – shaxsiy identifikatsiya jarayoni, emotsional beqarorlik, ijtimoiy faollikning ortishi hamda tengdoshlar bilan muloqotga bo‘lgan ehtiyojning kuchayishi kommunikativ kompetentlik rivojiga ta’sir etuvchi muhim omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, o‘quvchilarning kommunikativ rivojlanish darajasini belgilovchi kognitiv, emotsional va xulq-atvoriy komponentlar o‘zaro bog‘liqlikda yoritiladi. Maqolada pedagogik-psixologik shart-sharoitlar, ta’limiy muhit va interfaol metodlarning o‘quvchilarda samarali muloqot ko‘nikmalarini shakllantirishdagi ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari o‘smir yoshidagi o‘quvchilarning kommunikativ kompetentligini rivojlantirishga qaratilgan pedagogik faoliyatni takomillashtirishga xizmat qiladi.