(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishga qaratilgan integrativ pedagogik metodikaning samaradorligi eksperimental tadqiqot asosida batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot Andijon, Navoiy va Surxondaryo viloyatlaridagi umumiy o‘rta ta’lim maktablarida jami 555 nafar respondent (n=555) ishtirokida o‘tkazildi. Tajriba guruhiga (n=280) qo‘llanilgan takomillashtirilgan metodika nazorat guruhiga (n=275) nisbatan o‘zlashtirish darajasi, jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlari (bo‘y, vazn, ko‘krak qafasi aylanasi), jismoniy tayyorgarlik sifatlari (tezlik, kuch, chidamlilik), harakat faolligi va jismoniy ish qobiliyati dinamikasini matematik-statistik usullar (o‘rtacha qiymatlar, standart og‘ish, Styudentning t-mezoni) yordamida qiyosiy baholandi. Natijalar tajriba guruhida o‘zlashtirish ko‘rsatkichlari nazorat guruhiga nisbatan o‘rtacha 13,6% ga yuqori ekanligini ko‘rsatdi (t=6,41; p<0,05). Jismoniy rivojlanishda barqaror o‘sish (bo‘yda +4,0-4,2 sm), harakat faolligida intensivlik oshishi (+18,5-21,2 harakat/daq.) va jismoniy ish qobiliyatida yaxshilanish (+22,2-23,6 kgm/daq.) qayd etildi. Olingan empirik ma’lumotlar takomillashtirilgan metodikaning pedagogik jihatdan ishonchli, samarali va amaliy ahamiyatga ega ekanligini ilmiy asosda tasdiqlaydi. Metodika umumta’lim maktablarida keng joriy etish uchun tavsiya etiladi.