(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Inson ruhiyatining murakkab qatlamlarini badiiy haqiqat mezoni bilan o‘lchash Shukur Xolmirzayev ijodiy laboratoriyasining bosh tamoyili hisoblanadi. Mazkur tadqiqotda adib asarlaridagi ijtimoiy determinizm va individual erkinlik o‘rtasidagi ziddiyatlar psixologik realizm hamda qiyosiy-tipologik tahlil metodlari orqali yoritilgan. Tahlillar natijasida Xolmirzayev qahramonlarining ma’naviy evrilishlari va ularning jamiyat bilan murosasiz to‘qnashuvlari inson omilining ustuvorligini ko‘rsatuvchi asosiy badiiy vosita ekanligi aniqlandi. Tadqiqot yakunida adib merosining bugungi global madaniyat va milliy o‘zlikni anglash jarayonidagi o‘rni yangicha talqinlar bilan asoslab berildi.