(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Xorazm viloyatidagi o‘zbek shevalarida duo, tilak va marosim olqishlari kabi ijobiy istak birliklari tarkibida faol qo‘llanuvchi frazeologizmlarning o‘ziga xos semantik hamda lingvomadaniy xususiyatlari tadqiq etilgan. Tadqiqot jarayonida bevosita hududdan yozib olingan dialektologik dala yozuvlari hamda ilmiy manbalar asosida shevaga oid frazeologik birliklarning leksik-semantik tabiati, shuningdek, ulardagi ma’no ko‘chishlari chuqur ochib berilgan. Frazeologizmlar zamirida yashiringan qadimiy e’tiqodlar, islomiy qadriyatlar, voha aholisi ongidagi olamning lisoniy manzarasi va dunyoqarashini aks ettiruvchi muhim etnolingvistik kodlar lingvomadaniy jihatdan tahlil qilingan.