(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda muammoli o‘qitish (PBL) roli tanqidiy ko‘rib chiqiladi, uning nazariy asoslari, pedagogik amalga oshirilishi va yosh o‘quvchilarga ta’siri yoritiladi. Maqola muammoli vaziyatlarning tanqidiy fikrlash va analitik mulohaza yuritish kabi muhim kognitiv ko‘nikmalarni rivojlantirishda, shuningdek, hamkorlik va o‘z-o‘zini tartibga solish kabi muhim sotsial-emotsional kompetensiyalarni shakllantirishda qanday katalizator bo‘lib xizmat qilishini o‘rganadi. Mavjud adabiyotlarga tayanib, maqolada boshlang‘ich sinflarda PBLning amaliy qo‘llanilishi bo‘yicha tushunchalar umumlashtirilgan, o‘qituvchining o‘rgatuvchidan fasilitatorga o‘tishdagi rivojlanayotgan roli ko‘rsatilgan. Bundan tashqari, amalga oshirish jarayonida duch keladigan umumiy muammolar ko‘rib chiqilgan va samarali integratsiya hamda har tomonlama baholash strategiyalari taklif etilgan. Muhokamada PBLning transformativ pedagogik yondashuv sifatidagi salohiyati ta’kidlanib, yoshlikdan faol, faoliyatga jalb qilingan va umr bo‘yi o‘rganuvchilarni shakllantirish uchun uni kengroq qabul qilish himoya qilinadi.