(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada parallel matnlar asosida terminlarni avtomatik aniqlashning nazariy va amaliy asoslari yoritiladi. Tadqiqotda korpus lingvistikasi, statistik modellar, lingvistik qoidalar hamda mashinaviy o‘rganish yondashuvlari tahlil qilinadi. Parallel korpuslarda terminlarni ekstraksiya qilish bosqichlari, alignment jarayoni va terminologik birliklarni validatsiya qilish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari terminologik bazalarni shakllantirish va mashina tarjimasi tizimlarini takomillashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.