(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada tezisda ta’lim muassasalarida bilim jarayonlarini samarali tashkil etish va boshqarishda kognitiv menejmentni yangi model sifatida qo‘llash texnologiyalari tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida axborot oqimining ortishi, innovatsion yondashuvlarning kengayishi hamda o‘quvchilarning individual kognitiv xususiyatlarini hisobga olish zarurati boshqaruv mexanizmlarini takomillashtirishni talab etmoqda. Shu nuqtai nazardan, kognitiv menejment bilimlarni yaratish, saqlash, qayta ishlash va uzatish jarayonlarini tizimli boshqarish vositasi sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda kognitiv menejmentning nazariy asoslari, uning ta’lim muassasalaridagi amaliy ahamiyati hamda pedagogik jarayonni boshqarishda raqamli texnologiyalar, refleksiv tahlil, intellektual monitoring va ma’lumotlarga asoslangan qaror qabul qilish mexanizmlaridan foydalanish imkoniyatlari yoritiladi. Shuningdek, o‘qituvchilar va rahbarlarning kognitiv kompetensiyalarini rivojlantirish orqali ta’lim sifati va boshqaruv samaradorligini oshirish yo‘llari asoslab beriladi. I.P. Podlasiyning pedagogik jarayon, uning tarkibiy qismlari va boshqaruv funksiyalariga doir ilmiy qarashlari asosida ta’lim tizimida bilimlarni yaratish, qayta ishlash va qo‘llash mexanizmlari ochib beriladi.