(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada geometrik-kognitiv ko‘nikmalar tushunchasining pedagogik va psixologik mohiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Geometrik-kognitiv ko‘nikmalar shaxsning fazoviy tafakkuri, mantiqiy fikrlashi, tahlil va sintez qobiliyatlari hamda vizual-idrok jarayonlari bilan uzviy bog‘liq holda yoritiladi. Tadqiqot jarayonida geometrik bilimlarning boshlang‘ich ta’lim tizimidagi o‘rni, bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarining kasbiy kompetensiyasini shakllantirishdagi ahamiyati asoslab beriladi. Shuningdek, kognitiv jarayonlar – idrok, xotira, diqqat va tafakkurning geometrik bilimlarni o‘zlashtirishdagi roli ochib berilib, ularning pedagogik faoliyatdagi amaliy aks etishi tahlil qilinadi. Maqola natijalari bo‘lajak o‘qituvchilarning geometrik tafakkurini rivojlantirishga yo‘naltirilgan metodik yondashuvlarni takomillashtirishga xizmat qiladi.