(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek adabiyotlarida safar motivining badiiy-falsafiy mohiyati tahlil qilinadi. Safar motivi inson tafakkurining abadiy ramzi sifatida turli madaniyatlarda o‘ziga xos ma’noga ega ekanligi ko‘rsatib beriladi. Tadqiqotda qiyosiy-tipologik tahlil usuli qo‘llanilgan bo‘lib, G‘arb va Sharq adabiyotlarida yo‘l va harakat obrazlari orqali individualizm hamda ma’naviy poklanish g‘oyalari ochib beriladi. Ingliz adabiyotida safar erkinlik va kashfiyot timsoli bo‘lsa, o‘zbek adabiyotida u sadoqat va milliy o‘zlikni anglash vositasi sifatida talqin etiladi.