(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada hozirgi o‘zbek adabiy tilining yozuv tizimi va uning tarixiy taraqqiyot bosqichlari kompleks va tizimli tarzda tahlil qilinadi. O‘zbek yozuvi taraqqiyotining qadimgi davrlardan to hozirgi lotin yozuviga asoslangan alifbogacha bo‘lgan evolyutsiyasi lingvistik, ijtimoiy-siyosiy hamda madaniy omillar bilan uzviy bog‘liqlikda yoritiladi. Maqolada arab, lotin va kirill yozuvlari asosidagi alifbolarning fonetik-morfologik xususiyatlari, imlo me’yorlari va adabiy til rivojiga ko‘rsatgan ta’siri ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbek tilshunos olimlarining darsliklari, o‘quv qo‘llanmalari, monografiyalari, dissertatsiyalari va avtoreferatlari asosida mavzuning o‘rganilganlik darajasi baholanadi. Tadqiqot natijalari hozirgi o‘zbek adabiy tili yozuv tizimining barqarorligi va istiqboldagi rivoj yo‘nalishlarini aniqlashga xizmat qiladi.