(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillarida ijtimoiy tarmoqlar muhitida shakllanayotgan leksik birliklarning grammatik strukturasi qiyosiy-lingvistik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy e’tibori raqamli kommunikatsiya sharoitida yuzaga kelayotgan yangi so‘zlar, qisqartmalar, affiksatsiya jarayonlari, sintaktik soddalashuv va morfologik transformatsiyalarning til tizimiga ta’sirini aniqlashga qaratilgan. Ijtimoiy tarmoqlar tilining o‘ziga xosligi shundaki, u an’anaviy adabiy me’yorlardan chekinib, tezkorlik, ixchamlik va ekspressivlik tamoyillariga asoslanadi. Maqolada ingliz tilida analitik tuzilmalarning ustunligi va o‘zbek tilida esa agglutinativ xususiyatlar asosida yuzaga kelayotgan yangi grammatik modellar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ijtimoiy tarmoq leksikasi har ikki tilda ham grammatik tizimning moslashuvchanligini namoyon etadi, biroq bu jarayonlar milliy til tuzilmasiga xos bo‘lgan ichki qonuniyatlar asosida amalga oshadi. Maqola zamonaviy lingvistika, sotsiolingvistika va internet-lingvistika yo‘nalishlari uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.