(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Maqolada Qoraqalpog‘iston hududida qayd etilgan nekrotoponimlarning antroponimlar bilan bog‘liq qatlami tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida nekrotoponimlar tarkibida faol ishtirok etuvchi ota/ata, bobo/baba, eshon/iyshan, avliyo/evliye, oxun/axun, xo‘ja hamda maxsum/maqsim komponentlarining nominativ va semantik xususiyatlari ochib beriladi. Mazkur komponentlar orqali nekrotoponimlarning vujudga kelish motivlari, ularning diniy, ijtimoiy va tarixiy omillar bilan aloqadorligi yoritiladi. Tadqiqot natijalari Qoraqalpog‘iston nekrotoponimik tizimida antroponekrotoponimlar yetakchi o‘rin egallashini ko‘rsatadi.