(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada harbiy aviatsiya terminlarining ko‘p komponentli tuzilishi, ularning semantik, morfologik va sintaktik xususiyatlari hamda maxsus harbiy-texnik diskursdagi kommunikativ vazifalari tahlil etilgan. Ko‘p komponentli terminlarning shakllanish mexanizmlari: atributiv bog‘lanish, termin komponentlarining iyerarxik tashkil etilishi, aniqlovchi birliklarning semantik vazni hamda qisqartmalar bilan birikish jarayonlari yoritilgan. Ingliz, rus, o‘zbek tillarida qo‘llaniladigan harbiy aviatsiya terminlari qiyosiy tahlil qilinib, ularning tarkibiy modellaridagi o‘xshashlik va farqlar aniqlangan. Shuningdek, harbiy aviatsiya terminlarida ko‘p komponentlilikning asosiy sabablari murakkab texnik tushunchalarni aniq ifodalash, funksional jihatdan ixcham kommunikatsiyani ta’minlash hamda harbiy amaliyotda terminologik aniqlikni oshirish kabi omillar ilmiy izohlangan.