(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Ushbu maqola ingliz va oʻzbek tillaridagi onomatopoeik soʻzlar orasidagi sinonimik munosabatlarning qiyosiy lingvistik tahlilini taqdim etadi. Unda tovushni taqlid qiluvchi leksik birliklar tovush intensivligi, rezonans, semantik maydon, hissiy ohang va stilistik funksiyaga asoslangan holda sinonimik klasterlarni qanday hosil qilishi oʻrganiladi. Ingliz onomatopoeik sinonimlari, asosan, stilistik va pragmatik nuanslar bilan ajralib tursa-da, ularning oʻzbekcha hamkasblari fonetik gradatsiya, yorqin tasvirlar va morfologik oʻzgaruvchanlikka koʻproq tayanadi. Topilmalar onomatopoetik soʻzlar orasidagi bu sinonimik munosabatlar mutlaq ekvivalentlik emas, balki semantik davomiylik ekanligini taʼkidlaydi va ikkala tilning fonosemantik, kognitiv va ekspressiv xususiyatlariga oid muhim tushunchalarni ochib beradi.