(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Toponimika, ya’ni joy nomlarini o‘rganish fani qamrab oladigan muhim masalalardan biri toponimik qo‘shma otlarning shakllanishi, lug‘aviy va grammatik ko‘rinishlari, ularning til tizimidagi o‘ziga xos xususiyatlarini tahlil qilishdan iborat. Toponimik qo‘shma otlar o‘z mazmun-mohiyatiga ko‘ra, joy nomlarini aniq va ifodali ifodalash imkonini beradi, shuningdek, xalqning tarixiy, madaniy va geografik tafakkurini aks ettiradi. Ushbu otlar lug‘aviy hamda grammatik jihatdan murakkab tuzilishga ega bo‘lib, aksiomatik tamoyil asosida, ya’ni bir nechta mustaqil so‘zlarning qo‘shilishi natijasida yuzaga keladi. Toponimik qo‘shma otlar joy nomlari yaratishda keng qo‘llaniladi, ularda asosan ikki yoki undan ortiq so‘zning birlashishi orqali yangi ma’no, yangi nominatsiya hosil qilinadi.