(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Maqolada 1 yosh 8 oylik tajriba ishtirokchisining nutqidagi mavjud til birliklari asosida undosh fonemalarning o‘zlashtirish holati tahlil qilindi. Tahlilda bola nutqida mavjud tovushlar va ularni talaffuz qilish masalalari, tovushlarni o‘zlashtirish bo‘yicha mavjud qarashlar va tajriba ishtirokchisining natijasi o‘rganildi. Tajriba natijasiga ko‘ra, respondent dastlab lab artikulatsiyasi hamda til artikulatsiyasi yordamida hosil bo‘ladigan tovushlarni o‘zlashtira boshlagan. Artikulyatsiya usuliga ko‘ra, 8 ta tovush portlovchi, 2 ta tovush sirg‘aluvchi: lab artikulatsiyasidagi o‘zlashtirilgan 3 tovush portlovchi, til oldi artikulyatsiyasida 3 tovush (d, t, n) portlovchi 1 tovush (sh) sirg‘aluvchi, til o‘rta artikulyatsiyasida til orqa artikulyasiyasida 2 tovush (q, ng) portlovchi sifatida qayd etildi va mazkur tovushlarni avvalroq o‘zlashtirishiga lingvistik omilning ta’siri o‘rganildi.