(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Nutq - insonlarning bir-biri bilan o‘zaro muloqot qilish, fikr almashish va ma’lumot yetkazish vositasi sifatida juda katta ahamiyatga ega. Nutqning mazmuni va shakli ijtimoiy, madaniy, siyosiy va shaxsiy omillarga bog‘liq bo‘lib, u insonning ruhiy holati, dunyoqarashi va axloqiy qadriyatlari bilan chambarchas bog‘lanadi. Har bir so‘z, ifoda va ibora ijtimoiy muloqotda ma’lum bir izoh va ma’no tashiydi, va shu sababli nutqning turli shakllari jamiyatda qabul qilingan normaga, odob-axloq qoidalariga va madaniyatga moslashadi. Nutqiy madaniyat, bir tomondan, so‘zlashuvning amaliy jihatlarini, ya’ni nutqiy vositalar va ularning samarali qo‘llanilishini o‘z ichiga olsa, ikkinchi tomondan, nutqning estetik va etik jihatlariga, yani insonlarni hurmat bilan ifodalash va ularning izzat-ikromini saqlashga ham alohida e’tibor qaratadi.