(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqola “Areal lingvistika” sohasining metodik va metodologik asoslarini tahlil qilishga qaratilgan. Areal lingvistika, tilshunoslikning bir bo‘limi sifatida, til va hudud o‘rtasidagi aloqalarni o‘rganadi va til o‘zgarishlarining geografik taqsimoti, dialektal farqlar va tillar orasidagi o‘zaro ta’sirlarni aniqlashga xizmat qiladi. Maqolada areal lingvistika metodologiyasining asosiy yondashuvlari, jumladan, geografik-tahliliy, sinxron tavsiflash, diaxron tavsiflash, komparativ, kross-lingvistika va empirik yondashuvlar keng yoritilgan. Shuningdek, tilshunoslar tomonidan qo‘llaniladigan maydon tadqiqotlari, dialektal solishtirish va til o‘zgarishlarini tahlil qilish usullari batafsil bayon etilgan. Maqola areal lingvistikaning metodik metodologik asoslarini tushuntirish orqali, tilshunoslarga turli geografik hududlarda sodir bo‘layotgan til o‘zgarishlarini chuqurroq anglash imkonini beradi.