MARKAZIY OSIYODA TRANSCHEGARAVIY DARYOLAR MUAMMOLARINI HAL ETISHNING YANGI BOSQICHI (2016–2023) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Suv Markaziy Osiyo mamlakatlarining ijtimoiy-iqtisodiy farovonligini va ekologik barqarorligini taʼminlovchi asosiy omil sanaladi. Mazkur maqolada Markaziy Osiyoda transchegaraviy suv munosabatlariga oid muammolarni hal qilish bilan bog‘liq diplomatik masalalar ko‘rib chiqiladi. SSSR parchalangan davrdan boshlab bugungi kungacha bo’lgan davrda ushbu muammoni hal qilishga bo’lgan harakatlar batafsil tahlil qilinadi. Xususan, mintaqa mamlakatlari o'rtasidagi aloqa va hamkorlikdagi muhim bo'lgan sohalar, masalan, suvning taqsimlanishi, suv resurslaridan oqilona foydalanish kabilar tavsiflanadi va kelishilgan suv resurslarini boshqarish strategiyalarini amalga oshirish, shuningdek, suv diplomatiyasi sohasida mutaxassislar tayyorlashni yo’lga qo’yish va davlatlararo hamkorlik istiqbollarini mustahkamlash xususida ham muhim ma’lumotlar berilgan.