TURLI TSIVILIZATSIYALARDA KERAMIKANING MADANIY AHAMIYATI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Kulolchilik ming yillar davomida butun dunyo bo'ylab turli tsivilizatsiyalarning rivojlanishida muhim rol o'ynagan. Qadimgi hindular va misrliklardan tortib yunonlar, rimliklar va xitoylargacha kulolchilik san'ati har bir jamiyat madaniyati va o'ziga xosligining muhim elementi bo'lgan. Keramika buyumlari nafaqat kundalik hayotda, balki diniy, marosim va badiiy maqsadlarda ham ishlatilgan. Ushbu maqolada biz keramikaning turli tsivilizatsiyalardagi madaniy ahamiyatini ko'rib chiqamiz, u jamiyatning ijtimoiy-madaniy jihatlarini qanday aks ettirgan va ta'sir qilganini o'rganamiz. Biz keramikani tayyorlash, bezash va ishlatish texnikasi turli madaniyatlarda qanday farq qilganiga va keramika buyumlarida ko'pincha qanday ramzlar va motivlar mujassamlanganiga e'tibor qaratamiz. Turli tsivilizatsiyalarda keramikaning madaniy ahamiyatini o'rganish bizga san'at va madaniyatning jahon tarixining boyligi va xilma-xilligini, shuningdek, uning turli xalqlar va jamiyatlarning o'ziga xosligi va qadriyatlarini shakllantirishga ta'sirini yaxshiroq tushunishga yordam beradi.