ДИСЦИРКУЛЯТОР ЭНСЕФАЛОПАТИЯДА НЕЙРОФИЗИОЛОГИК ТАДҚИҚОТ УСУЛЛАРИНИНГ ИМКОНИЯТЛАРИ (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Дискиркуляцион энсефалопатия  билан оғриган беморларни текшириш пайтида миянинг органик шикастланишини кўрсатадиган биоелектрик фаолликнинг бузилишини аниқлаш учун нейрофизиологик тадқиқот усулининг диагностик имкониятлари ўрганилди. Тадқиқот объекти 51 ёшдан 86 ёшгача бўлган 60 наар бемор ташкил этди. Артериал гипертензия билан оғриган 20 нафар 1 гуруҳдаги беморларнинг ўртача ёши 50,8 ва 6,0 ёшни ташкил этди. Иккинчи гуруҳ атеросклероз қон-томир деменцияси билан оғриган 20 бемор билан ифодаланади(ўртача ёш-50,8 ва 5,2 ёш). Учинчи гуруҳга 20 нафар атеросклероз ва артериал гипертензия бўлган қон томир деменсияси билан оғриган беморлар кирди(ўртача давомийлиги 16,7, 2,1 ёш, ўртача ёши 47,5, 6,6 ёш). Назорат гуруҳига 30 нафар деярли соғлом инсонлар (ўртача ёши – 47,2, 4,7 ёш, ўртача умумий иш стажи – 14,2, 1,2 ёш). Тақдим этилган нейрофизиологик кўрсаткичларни ҳар томонлама таҳлил қилиш мия етишмовчилигининг оғирлигини аниқлашга, турли хил келиб чиқадиган энсефалопатияларда аниқланган бузилишларнинг ўзига хослигини баҳолашга имкон беради. Этиологик омилдан қатъи назар, энсефалопатияларда кўп фокусли мия шикастланиши кузатилди. Умумий хусусият клиник жиҳатдан ҳиссий ва когнитив бузилишлар билан тавсифланган диенсефалик тузилмалар соҳасида патологик фаолликнинг еквивалент манбаларининг мавжудлиги эди.