QANDLI DIABETNING SABABLARI VA ASORATLARI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada qandli diabet, uning sabablari va ushbu kasallik tufayli yurak-qon tomir tizimida yuzaga keladigan o'zgarishlar va alomatlar haqida ma'lumot berilgan.Bu kasallik asta-sekin rivojlanadi va to'satdan og'ir asoratlarga olib keladi. Boshida quruq og'iz, tashnalik va vazn yo'qotish kabi alomatlar aniq emas. Bemor zaiflik, charchoq va chanqoqlik bilan ko'proq bezovtalanadi. Qondagi glyukoza miqdori yuqori bo'lishiga qaramay, 2-toifa diabetda qonda aseton hujayralari miqdori ko'payadi va uning siydikda ko'rinishi juda kam uchraydi. Bunday bemorlar insulin qabul qilmasdan yashashlari mumkin. ular dietadan, jismoniy mashqlardan va qon shakarini kamaytiradigan dori-darmonlardan foydalanishlari mumkin.