BOSH MIYA QON AYLANISHINING ISHEMIK TIPDAGI BUZILISHINING PATOFIZIOLOGIK ASOSLARINING O’ZIGA HOS XUSUSIYATLARI.(ADABIYOTLAR SHARHI) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
O'tkir insult (ACV) eng muhim tibbiy va ijtimoiy muammodir. Insult bilan kasallanish yiliga 1000 aholiga 2,5 - 3 ta, o'lim - yiliga 1000 aholiga 1 ta holat. Rossiyada insultning o'tkir davrida o'lim darajasi 35% ga etadi, insultdan keyingi birinchi yil oxiriga kelib 12-15% ga oshadi. Insultdan keyingi nogironlik nogironlikning barcha sabablari orasida birinchi o'rinda turadi va 10 000 aholiga 3,2 ni tashkil qiladi. Insultdan omon qolganlarning 20 foizi ishga qaytadi, insultga uchraganlarning uchdan bir qismi mehnatga layoqatli yoshdagi odamlardir.