O‘TKIR RESPIRATOR VIRUSLI INFEKSIYALARIDA IKKILAMCHI INFEKSIYALAR MANZARASI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Sovuq mavsumlar uchun xos bo‘lgan o‘tkir respirator virusli infeksiya (O‘RVI) larining kamida 5 - 10 foizi holatlarida ikkilamchi infeksiyalarning rivojlanishi kuzatilmoqda. Xususan Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Candida albicans eng ko‘p uchramoqda. Ushbu ishda O‘RVI bilan kasallangan 174 nafar talaba va sog‘lom 30 nafar talaba burun bo‘shlig‘idan surtma olinib, mikroskopik, bakteriologik tekshirildi va qiyoslandi.