KONSEPT VA KONSEPTOSFERA NAZARIYASINING LINGVISTIK TALQINI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2026)
Mazkur maqolada kognitiv tilshunoslik va lingvokulturologiyaning asosiy tayanch tushunchasi bo‘lgan “konsept” va “konseptosfera” nazariyalarining lingvistik talqini tadqiq etilgan. An'anaviy leksik ma’no va mantiqiy tushunchadan farqli o‘laroq, konseptning milliy-madaniy qadriyatlarni, xalqning tarixiy xotirasi va ijtimoiy-axloqiy qarashlarini o‘zida mujassam etuvchi murakkab mental hosila ekanligi ilmiy asoslab berilgan. Shuningdek, o‘zbek tilshunosligida madaniy konseptlarni, xususan, axloqiy qadriyatlarni o‘rganishning o‘ziga xos tamoyillari (tizimlilik, tarixiy-etimologik, kognitiv modellashtirish hamda diskursiv-matniy yondashuvlar) tizimli tahlil qilingan. Maqola xulosalari til va inson tafakkurini, ijtimoiy munosabatlar va milliy ruhni yaxlitlikda tadqiq etishda konseptual tahlilning muhim metodologik ahamiyat kasb etishini dalillaydi.