KINOOPERATOR-KINOREJISSOR XAMIDULLA XASANOV IJODIY USLUBI MILLIY KINO KONTEKISTIDA (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2023)
O'zbek kino o'zining tezkorligi, ta'sirchanligi, ommaviyligi bilan shuhrat qozondi. Insonni shaxs sifatida kamol toptirish, ijtimoiy muammo va qarama qarshiliklar ongni shakllantirish, jamiyat oldida inson mas'ulligini tarbiyalash filmning asosiy ijtimoiy vazifalaridan biriga aylandi. Ayniqsa, film kishini har tomonlama estetik tarbiyalashda kuchli qurol vositasi ekanligini qayd qilish kerak.    Shunday ekan, bu dargohda ishlaydigan yuksak malakali kadrlarni tayyorlash, zamon talablariga javob beradigan mutaxassislarni yetkazish alohida ahamiyatga ega. Mamlakatimiz rahbari, Ozbekiston kinoning ravnaqiga, uning texnik imkoniyatlariga, ijodiy xodimlar malakasiga e'tibor qaratib, farmon va qarorlar qabul qilyapti, ko'plab senaristlat, rejissyorlar, operatorlar, rassomlar, aktyorlar ijodi ham milliy mafkuraga uzviy bog'liqdir. Jamiyatda shakllanayotgan mafkura, kino operatorlar ijodida o'z ifodasini topishi kerak.