O‘ZBEK VA INGLIZ KOMMUNIKATIV MADANIYATIDA NOVERBAL VOSITALARNING TIPOLOGIK TAHLILI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz kommunikativ madaniyatida qo‘llanadigan noverbal vositalar tipologik va qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi noverbal kommunikatsiya shakllarini tizimlashtirish, ularning funksional hamda pragmatik xususiyatlarini aniqlash va ikki xil madaniy muhitdagi qo‘llanishidagi o‘xshash hamda farqli jihatlarni yoritishdan iborat. Tadqiqot jarayonida qiyosiy-tipologik, pragmatik, diskurs tahlili hamda kuzatuv metodlaridan foydalanildi. Natijalar noverbal vositalar kommunikativ jarayonning mustaqil va muhim tarkibiy qismi ekanligini, ularning mazmuni esa madaniy me’yorlar, ijtimoiy qadriyatlar va kommunikativ etikaga bog‘liq holda shakllanishini ko‘rsatdi. O‘zbek kommunikativ madaniyatida ijtimoiy yaqinlik, hurmat va kollektivlik elementlari ustun bo‘lsa, ingliz kommunikativ tizimida individualizm, shaxsiy hudud va rasmiy kommunikativ masofa asosiy o‘rin egallashi aniqlandi. Tadqiqot natijalari madaniyatlararo kommunikatsiya, tarjimashunoslik va til o‘qitish metodikasida noverbal vositalarning amaliy ahamiyatini ochib beradi.