O‘ZBEK VA KOREYS TILLARIDA SODDA GAPLAR TADQIQI: STRUKTUR-SEMANTIK VA TIPOLOGIK TAHLIL (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek va koreys tillarida sodda gaplarning struktur-semantik xususiyatlari qiyosiy-tipologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi ikki agglutinativ til tizimida sodda gap qurilishining umumiy va farqli tomonlarini aniqlash, grammatik modellarning funksional imkoniyatlarini ko‘rsatishdan iborat. Tadqiqotda struktur tahlil, distributiv metod, komponent tahlil va qiyosiy-tipologik yondashuv qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, har ikki til SOV (subyekt–obyekt–predikat) tipiga mansub bo‘lsa-da, predikativ markazning ifodalanishi, egalik va shaxs-son kategoriyalarining namoyon bo‘lishi hamda kesimning morfologik yuklamasi jihatidan sezilarli tafovutlar mavjud.