HUKUMAT TOMONIDAN AKSIYADORLAR MANFAATLARINI HIMOYA QILISH (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Ushbu maqolada hukumat tomonidan aksiyadorlar manfaatlarini himoya qilishning institutsional, huquqiy va iqtisodiy jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda aksiyadorlik jamiyatlarining barqaror faoliyat yuritishi uchun davlat tomonidan yaratiladigan normativ-huquqiy baza, korporativ boshqaruv standartlari, axborot shaffofligini ta’minlash talablari, moliyaviy hisobotlarni e’lon qilish mexanizmlari va nazorat organlarining funksional roli keng yoritilgan. Shuningdek, minoritar aksiyadorlarning manfaatlarini himoya qilish bo‘yicha xalqaro tajribalar, majoritar aksiyadorlar tomonidan suiiste’mollarning oldini olishga qaratilgan tartibga solish vositalari, davlatning investitsion jozibadorlikni oshirishdagi siyosati va korporativ nizolarni hal etishdagi sud-huquq mexanizmlari o‘rganilgan. Maqolada rivojlangan davlatlar modeliga tayangan holda O‘zbekiston sharoitida ushbu himoya mexanizmlarining samaradorligini oshirishga doir taklif va tavsiyalar ham keltirilgan. Tadqiqot natijalari aksiyadorlar manfaatlarini himoya qilish milliy iqtisodiy xavfsizlik, barqaror kapital bozori va investitsion muhitni mustahkamlashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.