ODAM ORGANIZMDA KALSIY VA D-VITAMINNI AHAMIYATI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Ushbu maqolada kalsiy elementining odam organizmidagi biologik ahamiyati, uning asosiy vazifalari hamda yetishmovchiligi va ortiqchaligi oqibatlari tahlil qilingan. Kalsiy suyak va tish to‘qimalarining asosiy tarkibiy qismi bo‘lib, mushaklarning qisqarishi, qon ivishi, asab impulslarini uzatish va yurak faoliyatini tartibga solishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada kalsiyning oziq-ovqat manbalari, sut mahsulotlari, baliq, ko‘katlar va dukkaklilardagi miqdori hamda uning so‘rilishiga ta’sir etuvchi omillar (D vitamini, fosfor, magniy va boshqalar) haqida ma’lumotlar berilgan. Shuningdek, bolalar, homilador ayollar va keksalarda kalsiy tanqisligining salomatlikka ta’siri, osteoporoz kabi kasalliklarning oldini olish yo‘llari yoritilgan. Tadqiqot natijalari kalsiyning inson hayotidagi o‘rni va uni me’yorida qabul qilish zarurligini asoslab beradi.