STEVIA REBAUDIANANI O’STIRISHDA BIOFERTILIZATSIYA TA’SIRINI O’RGANISH BO’YICHA OLIB BORILGAN ILMIY IZLANISHLAR TAHLILI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Maqolada Stevia rebaudianani o’stirishda biofertilizatsiya ta’sirini o’rganish bo’yicha yurtimiz va jahonning yetakchi olimlarining bu borada olib borgan ilmiy izlanishlari tahlili o’rganilgan. Jumladan, Stevia rebaudiananing agrobiologik xususiyatlari va biofertilizatorlar (phosphate-solubilizing bacteria, Azotobacter, mikoriza, Trichoderma va endofit bakteriyalar va boshqalar) qo‘llanilishining o‘sish, biomassa va steviol glikozidlar (steviosid, rebaudiosid A) miqdoriga ta’sirini tahlil qiladi. Tahlil tadqiqotlarida, mahalliy sharoitda biofertilizatsiya imkoniyatlariga alohida e’tibor qaratildi.