OʻZBEKISTONDA YOʻL HARAKATI XAVFSIZLIGI: NORMATIV ASOSLAR, PEDAGOGIK KOMPETENSIYA VA TA’LIMIY YONDASHUVLAR (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasida yo‘l harakati xavfsizligini ta’minlashning normativ-huquqiy asoslari, ta’lim tizimida ushbu sohani o‘qitishning pedagogik va kompetensiyaviy yondashuvlari tahlil qilinadi. 2021–2022-yillardagi yo‘l-transport hodisalari statistikasi asosida yo‘l harakati qoidalarini takomillashtirish, nazorat mexanizmlarini kuchaytirish va inson xavfsizligini ta’minlash bo‘yicha qabul qilingan davlat qarorlarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, maqolada “yo‘l harakati kompetensiyasi” tushunchasining mazmuni, uning ta’lim jarayonidagi o‘rni va UNESCOning “Hayot uchun ta’lim” konsepsiyasi bilan bog‘liq nazariy asoslari ilmiy jihatdan sharhlanadi. Pedagogik faoliyatda kompetensiyaviy yondashuvning amaliy jihatlari, o‘quvchilarda xavfsiz xulq-atvor, diqqat, kuzatuvchanlik va ijtimoiy mas’uliyatni shakllantirish mexanizmlari izohlanadi. Muallif yo‘l harakati xavfsizligini o‘qitishda maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashning o‘ziga xos xususiyatlarini ochib beradi, shuningdek, nazariy bilimlarni amaliy ko‘nikmalarga aylantirishda o‘qituvchilarning metodik tayyorgarligi va psixologik yondashuvning ahamiyatini asoslaydi. Tadqiqot natijalari yo‘l harakati xavfsizligi madaniyatini rivojlantirishda ta’lim tizimining hal qiluvchi rolini ko‘rsatadi.