ЕСІР АЙШУАҚҰЛЫ КҮЙЛЕРІН ДӘРІПТЕУ (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2025)
Қазақтың домбыра күйлерін зерттеу және  хаттау өткен ғасырдың 20- 30 жылдардан басталып, бірнеше кезеңдерден өткені белгілі. Күйлерді бірнеше буын этномузыкатанушы ғалымдармен (А.Затаевич, А.Жұбанов, П.Аравин, Б.Аманов, т.б.) қатар, орындаушы домбырашылар да хаттап зерттеген. Мақала Маңғыстау күйшілік мектебінің көрнекті өкілі, шоқтығы биік, өзіндік ерекше орны мен қолтаңбасы бар автор Есір Айшуақұлының (1840-1904) шығарған циклды күйлеріне арналып отыр. Есірдің 9 күйін алғаш  белгілі күйшілер С.Шәкіратов, О.Құлсариев,  І.Шыртановтың орындауымен  күйші Р.Айдарбаева  хаттап нотаға түсірді, жинақтаған Н.Мұқанов болды. Жинақ 1987 ж Маңғышлақ облыстық халық творчествосы ғылыми-методикалық орталығынан «Ақжарма» күйлер жинағы   атымен кітапша болып басылып шықты. Арада бірнеше жылдардан соң 2005ж «Нарату» деген атпен «Мәдени мұра» бағдарламасы аясында дайындалған Маңғыстау халық копозиторларының күйлері енгізілген кітап жарыққа шықты. Онда Маңғыстау өңірінің күйшілері, оның ішінде Есір Айшуақұлының 12 күйі   шығу тарихы мен ноталары жарияланды. Мақала Маңғыстау күйшілік дәстүрінің көрнекті өкілі Есір Айшуақұлының бір оқиға желісімен шыққан циклдық күйлеріне арналғалы отыр.