O‘ZBEKISTONDA INSON HUQUQLARI VA MILLIY QONUNCHILIKNI TAKOMILLASHTIRISH (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasidagi inson huquqlari himoyasi va milliy qonunchilikdagi islohotlar ko‘rib chiqiladi. Maqolada mamlakat mustaqillikka erishganidan keyin amalga oshirilgan huquqiy islohotlar va inson huquqlarini ta'minlashga qaratilgan qonunlar tahlil qilinadi. O‘zbekiston Konstitutsiyasida kafolatlangan fuqarolarning asosiy huquq va erkinliklari, jumladan, hayot, shaxsiy xavfsizlik, so‘z erkinligi, ta'lim olish va sog‘liqni saqlash huquqlari bilan birga, davlat tomonidan ularni himoya qilish mas'uliyati ham ko‘rsatilgan. Shuningdek, O‘zbekistonning xalqaro tashkilotlar bilan hamkorligi, jumladan, Birlashgan Millatlar Tashkiloti (BMT), Xalqaro Mehnat Tashkiloti (XMT) va boshqa global tashkilotlar bilan bo‘lgan kelishuvlar asosida amalga oshirilgan islohotlar haqida ham so‘z yuritiladi. Maqolada, shuningdek, sud tizimi va uning islohoti, sud mustaqilligini ta'minlash, shaffof sud jarayonlari va fuqarolar huquqlarini himoya qilishdagi roliga ham alohida e'tibor qaratiladi.