MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARI TARBIYALANUVCHILARI NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA SOFT (YUMSHOQ) KO‘NIKMALARNI SHAKILLANTIRISH TEXNOLOGIYASI (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER'S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada maktabgacha ta'lim tashkilotlarida tarbiyalanuvchilar nutqini rivojlantirishda soft (yumshoq) ko‘nikmalarni shakllantirish texnologiyasining samaradorligi o‘rganildi. 2022-2023 yillarda Toshkent, Samarqand va Buxoro viloyatlaridagi 10 ta maktabgacha ta'lim muassasalarida 500 nafar 3-6 yoshli bolalar ishtirokida tadqiqot o‘tkazildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, soft ko‘nikmalarni rivojlantirish texnologiyalaridan foydalangan bolalar orasida nutq ko‘nikmalarining rivojlanishi 25-30% ga yaxshilandi. Dastlabki natijalarga ko‘ra, bolalarning 40% nutq rivojlanishi sust bo‘lgan bo‘lsa, texnologiyalar joriy etilganidan so‘ng bu ko‘rsatkich 15% ga tushdi.