(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Tadqiqotda kamqonlik bilan og‘rigan bemorlar uchun an’anaviy o‘zbek taomlari asosida ishlab chiqilgan parhezning mikroelementlari tarkibi baholandi. Atom-absorbsion spektroskopiya usulidan foydalanib, kamqonlikga qarshi parhezga kiritilgan turli o‘zbek taomlari tarkibidagi mis va temir miqdori tahlili o‘tkazildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, ishlab chiqilgan parhezda temir (40 mg) va mis (6-7 mg) ko‘p bo‘lib, bu mikroelementlarga boy bo‘lgan ko‘p miqdordagi jigarni ratsionga kiritish bilan bog‘liq.