(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Butunjahon mehnatni muhofaza qilish tashkilotining 1964-yildagi 124- konferensiyasida birinchi marta kasb kasalliklari ro’yxati qabul qilindi va bu ro’yxatga keng tarqalgan zararli omillar ta’sirida rivojlanuvchi umumma’qullangan an’anaviy kasb kasalliklari kiritildi. 1980-yilda 66- butunjahon konferensiyasida ushbu ro’yxat qayta ko’rib chiqildi. Hozirgi vaqtda butunjahon mehnatni muhofaza qilish tashkilotining a’zolari bo’lgan 25 mamlakat ko’rsatilgan konvensiyani qayta ko’rib chiqib tasdiqladilar. 1990-yilning 22-mayida Yevropa komissiyasi 90/326/YeS tavsiyasini qabul qildi va kasb kasalliklarining ro’yxatini tasdiqladi. Lekin hozirgacha kasb kasalliklarining qabul qilingan umumiy va yagona tasnifi yo’q. Butunjahon mehnatni muhofaza qilish tashkilotining a ’zosi bo’lgan har bir mamlakat o’zining kasb kasalliklar ro’yxatini tasdiqlaydi va ulaming oldini olish hamda bemorlarni ijtimoiy himoya qilish choratadbirlarini belgilaydi.