(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Бизнинг илмий ишимизда Самарқанд вилояти меҳнат-мигрантларини охирги 5 йил ичида мамлакатимизни тарк этиб ва қайтиб келганларнинг саломатлик ҳолати ўрганилган.Текшириш натижаларига кўра, меҳнат-мигрантларнинг мамлакатимизни қандай турда тарк этишидан қатъий назар, жинсий йўл билан юқадиган юқумли касалликларга мойил бўлади, асосан ОИВ/ОИТС касаллигининг юқиши ҳам бундан мустасно эмас, чунки бундай холатларда ушбу касаллик аниқланган кишилар тиббий ёрдам олишдан чекланган бўлади ва кўпгина тўсиқларга учрайди. Жинсий йўл билан юқадиган юқумли касалликлар, бу инсонлар организмидаги энг долзарб муаммолардан бири бўлиб, у нафақат хар ҳил микроорганизмлар, вируслар ва зарарли ташқи таъсирларга қарши курашадиган “жанг майдони” эмас, балки организмнинг умумий соғломлигини кўрсатадиган ойна ҳам бўлиб ҳисобланади. ОИТС касаллигига чалинган аксарият инсонлар ўз бошимчалик билан уйида даволанади. ОИТС касаллиги натижасида инсон организмида асосан микроорганизмлар билан курашадиган иммун жараён сусайиб кетади.