(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
ИИ ёки вақтинчалик ишемик ҳужумга учраган беморларда ишемик insult (ИИ) ва когнитив бузилишларнинг (КБ) олдини олиш масалалари муҳокама қилинади. ИИ ва КБ нинг олдини олишда (чекиш ва спиртли ичимликларни суиистеъмол қилиш, рационал овқатланиш, вазн йўқотиш, мунтазам жисмоний фаоллик), дори-дармонларни қабул қилишда (антитромботик дорилар, антигипертензив дорилар, статинлар) доривор бўлмаган усулларнинг самарадорлиги қайд этилган. 5 йил мобайнида инсульт ўтказган 350нафар беморларнинг кузатув натижалари тақдим этилган бўлиб, унга кўра доривор бўлмаган усуллардан фойдаланиш ва мунтазам дори терапияси такрорий insult хавфини камайтиради, аммо КБ нинг кўпайишини тўхтатишга имкон бермайди. Диваза дори воситасининг бош мия қон томир касаллиги бўлган беморларда кенг қўлланилиши қайд этилган, кўп марказли тадқиқот натижалари тақдим этилган ва ИИ ва КБ нинг профилактикаси учун Дивазани режалаштирилган плацебо назорати остида ўрганилган