(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Инсон ўзининг ижодий қобилиятини жинсидан қатъий назар намоён қилиш имконига эга. Ва бадиий асарнинг қиммати унинг бадиий баркамоллиги, унда кўтарилган муаммонинг долзарблиги, умумбашарий қадриятларнинг нечоғлик ифода этилгани ва, энг муҳими, инсон тақдирининг жумбоғ-у ечимлари, инсоннинг ботини-ю зоҳири тасвирининг ҳаққонийлиги билан белгиланади.Аёллар адабиётининг пайдо бўлиши масаласи жаҳон адабиётшунослигида бу масала жуда кўплаб тадқиқотларнинг объекти бўлган. Бунинг асосий сабаби, маълум бир даврда муайян бир халқнинг адабиётига кўплаб аёл ижодкорларнинг кириб келиши билан боғлиқдир.Шарқ мамлакатларида аёллар адабиётининг ривожланиши бир маромда кечмаган. Бу мамлакатларда аёллар адабиётининг ривожи у ердаги ижтимоий-сиёсий вазият, адабий муҳит, ўша жамиятда аёлларга муносабат, аёлнинг ўрни, мавқеи ва бошқа омилларга боғлиқ тарзда кечади. Ўзбек шарқшунослари томонидан бу жараёнлар чуқур ва ҳар томонлама ўрганилиб келинмоқда. Ва, бу жиҳатдан Шарқшунослик университетида ўзига хос мактаб шаклланган дейиш мумкин. Амалга оширилаётган монографик тадқиқотлар ва ҳар йили мунтазам ташкил этиб келинаётган “Аёл ва замон”, “Шарқ халқлари адабиётида гендер масалалари” мавзусидаги илмий-амалий конференция фикримизнинг исботидир.