(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada pul-kredit siyosati vositalaridan majburiy zaxira vositasi tahlil qilinadi. Tanlangan ko‘rsatkichlar bo‘yicha majburiy zaxira vositasining tijorat banklarining foiz siyosatiga ta’siri bo‘yicha SVAR modeli shakllantirildi. Model natijalariga ko‘ra, yuridik shaxslarning chet el valyutasidagi depozitlari bo‘yicha majburiy zaxira foizi aholining tijorat banklaridagi qisqa muddatli xorijiy valyutadagi depozitlari foiziga kuchli ta’sir ko‘rsatadi. Yuridik shaxslarning tijorat banklaridagi qisqa muddatli omonatlari va ularga ajratilgan xorijiy valyutadagi kreditlar ulushiga mazkur majburiy zahira normasining ta’sirining statistik ahamiyati past. Shuningdek, milliy valyutaning qadrsizlanishining tijorat banklarining foiz siyosatiga ta’siri unchalik katta bo’lmagan. Buning sababi shundaki, tijorat banklari doimiy devalvatsiya ko‘rsatkichini foiz siyosati bilan birlashtirmagan. Aksincha, inflyatsiya darajasi tijorat banklarining foiz siyosatiga yuqori ta’sir ko‘rsatdi. Yuqoridagi endogen ko‘rsatkichlarning tijorat banklarining foiz siyosatiga ta’siridan tashqari, tijorat banklarida foiz stavkalarining avtokorrelyatsiyasi kuchayib bormoqda.