(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2023)
Shuni yodda tutish kerakki, jahonda ro‘y berayotgan global o‘zgarishlar axborot iqtisodiyotining asosiy mexanizmlaridan biri bo‘lgan moliya institutlarida jiddiy innovatsion o‘zgarishlarga olib keldi hamda bank sektorining jadal rivojlanishiga sezilarli ta’sir ko‘rsatdi va zamonaviy talablarning ixtisoslashuvi. Bozor munosabatlarini to’g’ri tartibga solish har doim xususiy va davlat sektori bo’lib kelgan. Xususan, globallashuv jarayonlarini o‘rganish va bank sohasida amalga oshirilayotgan ishlar natijasida yuzaga kelayotgan muammolarni o‘rganish kun tartibidan o‘rin olgan. Bank sohasidagi muammolarni bartaraf etish, xizmat ko‘rsatish sohasini yanada rivojlantirish va takomillashtirish doimo dolzarb bo‘lib qoladi. Iqtisodiy sharoitlarning zamonaviy davr talablariga moslashishi uchun yangi talablar mos ravishda parallel ravishda keladi. Yangi bank mahsulotlarini qo’llash uchun bankning marketing xizmatiga asoslangan strategiya va siyosat ma’lumotlari va materiallari tayyorlanishi kerak. Bankning strategiyasi va siyosati bank mahsulotlarini tayyorlash, yetkazib berish va sotish rejasida aniq belgilanishi kerak. Har bir bank marketing tadqiqotlari asosida bank mahsulotini modifikatsiya qilish to‘g‘risida qaror qabul qilishi va yangi bank xizmatlarini joriy etish bo‘yicha uzoq muddatli biznes-rejani ishlab chiqishi kerak. Ishlab chiqarish munosabatlari dinamikasining yuqori darajasi, tovar-bozor munosabatlarini shakllantirishga alohida e’tibor qaratilishi zamonaviy pul-kredit siyosati va bank biznesini boshqarishning aniq taktikasi va strategiyasini ishlab chiqishni taqozo etmoqda. Zamonaviy tahlil va monitoring shuni ko’rsatadiki, pul-kredit siyosatidan kelib chiqadigan institutsional iqtisodiy muammolarni kredit qo’yilmalari darajasi, bank kapitalining kontsentratsiyasi, kreditlar va depozitlar bo’yicha o’rtacha foiz stavkasi, resurslarni jalb qilish qobiliyati yoki boshqa ko’plab omillar. Yangi iqtisodiy munosabatlar sharoitida banklarning xatti-harakatlari stsenariysini ishlab chiqishda matematik statistik usullarga asoslangan modellashtirish va ekspert xulosalaridan foydalanish kerak.