(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2023)
Tarixshunoslik – bu tarixiy bilimlar shakllanishi va taraqqiyoti, muayyan tarixiy bosqichda yaratilgan tarixiy mahsulotlarni yoki tarixiy tadqiqotlarni oʻrganuvchi va tahlil qiluvchi fandir. Tarixshunoslik nafaqat tarix, balki maxsus tarix fanlari bilan ham muntazam shugʻullanib keladi. Tarixshunoslik asosiy vazifasi tarixning rivojlanish jaroyonini chuqur va xolisona anglash, muayyan tarixiy davr mobaynida toʻplangan tarixiy bilimlarni tahliliy tadbiq etish hamda tarixning dolzarb muammolarini anglab, kelajakdagi xatolarni oldini olishdan iboratdir. Ushbu maqolada Oʻrta Osiyodagi tarixiy bilimlarning va tarixshunoslik fani mohiyatining shakllanishi, unga hissa qoʻshgan hukmdorlar va allomalarning mislsiz mehnati haqida bayon qilingan.