(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2026)
Maqolada yosh bolalarga dasturlash asoslarini o‘rgatishning samarali pedagogik usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotda vizual blokli dasturlash muhitlari hamda o‘yin va loyiha asosidagi ta’lim yondashuvlarining bolalarning algoritmik tafakkuri, mantiqiy fikrlashi va muammo yechish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi roli eksperimental asosda o‘rganildi. Xususan, Scratch, Blockly va Code.org platformalaridan foydalangan holda 7–10 yoshdagi o‘quvchilar bilan o‘tkazilgan pedagogik tajriba natijalari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘yin va loyiha asosida tashkil etilgan mashg‘ulotlar bolalarda yuqori qiziqish, mustaqil fikrlash va algoritmik yondashuvni shakllantirishda an’anaviy usullarga nisbatan ancha samaraliroqdir. Tadqiqot xulosalari yosh bolalar uchun dasturlash ta’limini tashkil etishda vizual, interaktiv va konstruktiv yondashuvlarning ustuvorligini ilmiy asoslab beradi.