(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Ushbu maqolada konstitutsiyaviy sudlarning paydo bo‘lish jarayoni, ularning nazariy va amaliy asoslari hamda rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Maqolada konstitutsiyaviy nazorat g‘oyasining ilk shakllanishi, AQShdagi “Marbury v. Madison” ishi orqali sudiyaviy nazoratning paydo bo‘lishi va Yevropadagi Kelsen modeli asosida konstitutsiyaviy sudlarning tashkil topishi ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, Ikkinchi jahon urushidan keyingi davrda konstitutsiyaviy sudlar institutining kengayishi hamda O‘zbekiston Respublikasida ushbu tizimning shakllanishi bosqichlari tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari konstitutsiyaviy nazoratning huquqiy davlat barpo etishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi.