(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Ushbu maqolada muallif Janubiy O‘zbekistonning yirik va muhim viloyatlaridan biri hisoblangan Qashqadaryo vohasi tabiati va tarixiy-iqtisodiy taraqqiyoti, jumladan, vohadagi dastlabki dehqonlarning makonlarining shakllanishi jarayonlari, vohaning adir, tog‘li va tog‘ oldi tumanlari, sug‘oriladigan tekislik va keng dashtliklardan iborat hududni qamrab olgan bo‘lib, tabiiy sharoitning o‘ziga xosligi ko‘p asrlar davomida voha iqtisodiyotining asosi bo‘lgan chorvachilik, sug‘oriladigan va lalmi dehqonchilik rivojiga zamin yaratganligini ilmiy dallillar asosida yoritib bergan. Shuningdek, vohadagi mavjud yer mulklar–davlat yerlari, xususiy yerlar va vaqf yerlaridan iborat bo‘lganligi, davlat yerlari manbalarda turli nomlar bilan atalganligi, zamini amlok, zamini podshoh, mulki podshoh va boshqa shunga o‘xshash nomlar, jumlasidan davlat yerlari ijaraga berilib, tegishli soliqlar yig‘ib olinganligi, davlat yerlaridan biri sanalgan o‘lik yerlar manbalarda yabisat deb atalganligi, bunday nom olgan yerlar asosan, bir vaqtlar foydalanilib, keyin tashlab ketilgan yerlar hisoblanganligi, bu kabi yerlarning taqdirini davlat hal etgan ya’ni, sotish, foydalanishga berish (ijara sifatida), mukofot tarzda xususiy qilib berish ham mumkin bo‘lganligi ilmiy ma’lumotlar asosida dalillangan.