(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Maqolada gender stereotiplari va ularning ayol rahbarlar oilasiga ta’siri ilmiy jihatdan tadqiq etilgan. Gender stereotiplari tushunchasi, shakllanish sabablari va zamonaviy jamiyatdagi ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot shuni ko’rsatadiki, "ayolning asosiy vazifasi oila va farzand tarbiyasi" kabi an’anaviy qarashlar ayol rahbarlarni ijtimoiy bosim, tanqid va psixologik zo’riqishga duchor qiladi. Gender stereotiplari kuchli bo’lgan jamiyatlarda ayol rahbarlar oilasida stress darajasi yuqori bo’lib, bu oilaviy barqarorlikka salbiy ta’sir qiladi. Ayol rahbarlarning kasbiy va oilaviy majburiyatlarini uyg’unlashtirish jarayonida "ikki karra yuklama" effekti yuzaga keladi. Rollar taqsimotidagi tengsizlik (uy ishlari va farzand tarbiyasining asosan ayol zimmasida qolishi) oiladagi nizolar va tushunmovchiliklarni keltirib chiqaradi. So’nggi yillarda gender tengligi tendensiyasi kuchaymoqda va oilada hamkorlik, mas’uliyatni bo’lishish, o’zaro qo’llab-quvvatlash tamoyillari rivojlanmoqda. Stereotiplarni kamaytirish uchun jamiyatda gender tengligi madaniyatini rivojlantirish, oilada mas’uliyatni teng taqsimlash va ayol rahbarlarni ijtimoiy jihatdan qo’llab-quvvatlashning muhimligi ta’kidlanadi.