(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Maqolada o‘smirlar orasida xulqi og‘ishganlik va huquqbuzarliklarning kelib chiqishiga ta’sir etuvchi psixologik, ijtimoiy va oilaviy shart-sharoitlar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda voyaga yetmaganlar huquqbuzarligining sabablari shaxsning individual-psixologik xususiyatlari, ijtimoiy muhit, oilaviy tarbiya, bo‘sh vaqtni tashkil etish darajasi hamda psixologik bosim omillari bilan uzviy bog‘liqlikda yoritilgan. Shuningdek, turli olimlarning huquqbuzar o‘smirlar tipologiyasi, motivatsion va qadriyatlar tizimidagi buzilishlar bo‘yicha qarashlari tahlil qilingan. Maqolada huquqbuzarlikning oldini olishda psixoprofilaktik yondashuvning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari ta’lim muassasalari, psixologik xizmatlar va profilaktika tizimida amaliy ahamiyatga ega.