(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarning mustaqil fikrlash, yangicha qarashlarni ilgari surish, muammolarga kreativ yechimlar topish qobiliyatini shakllantirish dolzarb masalaga aylangan. Ushbu maqolada ona tili darslarida evristik qobiliyatni rivojlantirishda etnopedagogik metodlardan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Etnopedagogika – bu xalqning tarixiy, madaniy, ma’naviy qadriyatlariga asoslangan pedagogik yondashuv bo‘lib, u orqali o‘quvchilarda milliy identitet, tanqidiy va mustaqil fikrlash, ijodkorlik, nutq madaniyati va madaniy ong rivojlanadi. Tadqiqot jarayonida o‘quvchilarning evristik salohiyatini oshirishga yo‘naltirilgan tajriba-sinov ishlari tashkil etildi. Xalq og‘zaki ijodidan – ertak, maqol, matal, topishmoqlardan foydalanish orqali darslar mazmunan boyitildi. Maqolada AQSHdagi “kashf etish asosida o‘qitish” va Finlyandiyadagi “hodisalar asosida o‘qitish” tizimlari bilan etnopedagogik yondashuvlar solishtirilib, har ikki tizimning o‘xshash va farqli jihatlari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, milliy qadriyatlarga tayanilgan evristik yondashuv o‘quvchilarda o‘quvga qiziqish, mustaqil fikrlash va shaxsiy kamolotni kuchaytirishga xizmat qiladi.