(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Жоғары білім беру саласындағы интеграциялық процестер мен жаһандану талаптары академиялық ұтқырлықты дамыту қажеттілігін алға тартып отыр. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі 2011 жылдан бастап академиялық ұтқырлықты білім беру сапасын арттыру құралы ретінде енгізіп, оны жүйелі түрде дамытуда. Бұл бағдарлама студенттердің, магистранттардың, докторанттар мен оқытушылардың басқа ЖОО-ларда білім алуына, тәжірибе алмасуына, халықаралық ғылыми ортаға енуіне мүмкіндік береді. Қазақстанда академиялық ұтқырлық 2011 жылы Қазақстан Республикасы Үкіметінің №152 қаулысымен бекітілген «Академиялық ұтқырлықты дамытудың тұжырымдамасы» негізінде жүзеге аса бастады[1]. Бұл тұжырымдамаға сәйкес академиялық ұтқырлық ішкі (ел ішіндегі ЖОО арасында) және сыртқы (шетелдік ЖОО-мен) болып екіге бөлінеді.